Havengebied Sint-Annaland, Tholen

Sint-Annaland, vogelvlucht Havengebied Sint Annaland, Tholen, perspectief Havenplein Sint-Annaland, aanzicht havenfront stedenbouwkundig plan havengebied Sint Annaland, Tholen

Met de sloop van een aantal bedrijven is er in de loop van de jaren een open en desolate situatie ontstaan tussen de oude dorpskern van Sint-Annaland en de jachthaven. Langs de ooit gedempte oude haven, nu het Havenplein, staan nog enkele oorspronkelijke woningen. In opdracht van Heijmans Bouw Zeeland en in nauw overleg met de gemeente Tholen, ontwierp Peter Verschuren een nieuwe invulling tussen het dorp en de jachthaven. Ook deed hij een voorstel voor bebouwing op het havenplateau langs de vernieuwde jachthaven.

Met een nieuw bouwblok wordt in het stedenbouwkundig ontwerp een nieuwe supermarkt aan drie kanten ingepakt. Samen met de nog aanwezige woningen wordt met de nieuwbouw een plein vormgegeven dat, komend vanaf de haven, een mooie omsloten entree vormt tot de hoofdstraat (de Voorstraat) van het dorp. Met een reeks kleine appartementengebouwen aan de lange kade van de jachthaven wordt de entree naar het dorp ingeleid. Aan weerskanten van de entree tot het Havenplein wordt een bescheiden havenfront opgezet.

In de sfeerbeelden spelen traditionele gevels en accenten een belangrijke rol. Er wordt mee gerefereerd aan het beeld van de vroegere kleinschalige vissershavens van Zeeland: vanaf het water zal het silhouet al van ver herkend worden aan de combinatie van de kerk, een molen en enkele karakteristieke hogere gebouwen.

home, projecten en contact Fijne Stad

over Peter Verschuren

--.--