Oerle-Zuid, een dorpsuitbreiding van Oerle, Veldhoven

perspectieftekening van dorp van bovenaf gezien perspectieftekening van veld met dorp op de achtergrond plattegrond van dorpsuitbreiding foto maquette nieuw woonbuurtje

Het eerste deel van het Masterplan voor Veldhoven-West (Zilverackers) dat in aanmerking kwam om uit te werken als stedenbouwkundig plan was de uitbreiding van het dorp Oerle. Peter Verschuren ontwierp voor Wissing in opdracht van de gemeente Veldhoven de uitbreiding aan de zuidzijde van Oerle zo dat de kern van het oorspronkelijke lintdorp, met brink en kerk, benadrukt blijft als centrum. Vanuit dat centrum kunnen tussen de twee nieuwe buurtjes door nog steeds de velden en bossen gezien worden. Het plan is uitgewerkt als een organisch en traditioneel gegroeide uitbreiding. Kenmerkend voor Oerle-Zuid zijn een paar schilderachtige plekken die specifiek vragen om grote aandacht in de architectonische uitwerking: een blikvanger vanuit het dorp en vanuit het veld in de vorm van een kapel(-woonhuis) en een driehoekig stenen pleintje waarvan de toegangen op twee plaatsen uit poorten bestaan.

De supervisie over de architectuur van de bebouwing is ook in handen van Peter Verschuren. Twee appartementen-gebouwen worden bij de beschrijving van de beeldkwaliteit geassocieerd met kloostergebouwen zoals die vroeger in de omgeving aanwezig waren.

Het uitbreidingsplan wordt vanaf voorjaar 2013 gerealiseerd.

home , projecten en contact Fijne Stad

over Peter Verschuren

--.--